Superman <body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d3379687685887923656\x26blogName\x3dYou+belong+with+me.\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_BLOGSPOT\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://smileisgreatestgift.blogspot.com/search\x26blogLocale\x3den\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://smileisgreatestgift.blogspot.com/\x26vt\x3d5423898415452707427', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>
Diary

About

Links

Stuffs

Follow
PLKN ♥
Friday, October 11, 2013 | 7:16 PM | 0 speak(s)

PLKN.

Selamat Pagi Tuan! Saya Athena Balina Lawrance bernombor ID 190 dari Kompeni Charlie ingin meminta kebenaran untuk melakukan tugas yang lain Tuan! Terima Kasih Tuan!

Saya pelatih Kumpulan 1 siri 10/2013 Kem Sinar Jaya, Kota Belud, Sabah. Tamat latihan pada 16 March 2013. 

Kepada kawan-kawan/adik-adik yang terpilih sebagai Pelatih PLKN, saya nak ucapkan 'Tahniah!!" Sebab? anda bertuah kerana terpilih menjadi Pelatih PLKN. Alaaaaa, tidak lama pun. Sekejap ja tu. Sebab nanti dalam kem, kita tidak sedar tu masa berlalu dengan cepat. Ya betul ni.

So, bagi yang akan berangkat untuk lapor diri untuk PLKN tu, saya nak bagi sedikit tips & list barang2 yg penting & x penting la. hope boleh membantu anda semua :)

List-to-do :

1. Towel
- Tidak perlu bawa. Sebab kem akan sediakan dua pasang towel lagi. Boleh bawa yg kecil, mana tahu ada yang lepas mandi suka "balut" rambut, ya maklumlah basah kan? Bawa lah sapu tangan. Berapa banyak? Suka hati kamu la nak bawa berapa. haha. 

2. 


- Tidak bawa takpa. Tapi kalau bawa lagi boleh! Kem memang sediakan baldi & gayung. Tapi bukan utk sorang satu, takkan dalam blok tu ada 30org then baldi & gayung pun 30 kan? Kalau saya? Saya bawa. Best ada baldi dan gayung sendiri, tidak perlu tunggu kawan habis guna. Lepas tu, barang keperluan mandi kita pun boleh letak kat dalam. And pastikan baldi tu ada nama anda! Kalau tiada, huh confirm diambil orang hahaha. Serious ni! (y). Tapi bagi pelatih yang naik 'kapal terbang' jangan lah bawa baldi dan gayung.

- Hah berus!!! Eh mesti tertanya-tanya kenapa perlu bawa berus kan? Berus ni penting, penting untuk berus kaki! Sebab 1 hari kita pakai kasut. Jadi masa mandi beruslah kaki, supaya tidak berbau. Ah berus ni boleh letak dalam baldi. Dan! Jangan lupa nak tulis nama yerr!! :)


- Hah! Ni apa benda lagi ni. Ni cuma gambar. Biar saya terangkan, ni nama dia 'basket kecil' khas untuk peralatan mandi seperti 'sabun mandi, shampoo, pencuci muka, berus gigi & colgate' just letak sekali dlm basket ni. kan senang? then basket kecil ni letak la dalam baldi tu. ahhh selamat la barang mandi anda hahaha dan satu lagi! Tulis nama guna permenant marker pada shampoo, sabun mandi, colgate & basket kecil tu. 

3.

- eh eh Fipper la! Ahhhhh tak perlu bawa selipar roxy ka nike ka adidas ka diadora ka and etc. bawa ja fipper ka jenama 'facebook', 'twitter', 'google'. yang murah2 ja. Sebab selipar dilarang untuk pakai di kawasan Kem kecuali di dalam blok sahaja. hahahahahahahah


- eh stokin? yaaa! memang lah kem akan sediakan 2 pasang stokin putih, 2 pasang stokin hitam & 2 pasang stokin kelabu. Tapi bawa la extra TAPI warna putih & hitam ja! Mau tau kenapa? Ahhhh nanti kamu tau la tu. 'SURPRISE' hahahaha


4. 

- ahh yang ini! bawa la sabun cuci kain! hahaha bawa la pelembut kain spya kain pun wangi! :) hahahahahah clorox? hm, boleh bawa. tp saya tak bawa pun hari tu. tdk digunakan juga. hahahahahah!

5.
- Hanger baju! Okay, part yg ini. Saya syorkan kamu beli yang keras. Baju & seluar celoreng tu bukan lah ringan macam t-shirt, TAPI BERAT! So, beli lah yang keras & lebih tahan hahaha. Bawa berapa banyak? 15-20 begitu lah. Dulu saya, guna 1 hanger untuk 1 set baju. Maksud : seluar & baju digantung sekali pada 1 hanger. hahahaha sebab saya kekurangan hanger! hahahahahahaha


- ahhhhh ini pun penting! bawa laaaaaaaa yang jenis plastik macam dalam gambar. bukan yg kayu tu tidak bagus tapi tidak tahan lama -.- hahahaha

6.


- 'Jaring Rambut' khas untuk pelatih wirawati yg non-muslim. Saya syorkan beli dua jenis ni ja! hahahahaha

7.



- Maggie cup : mudah dan senang! eh samalah maksud tu. ya, lebih mudah tapi agak mahal laaaaa.
- Maggie dalam bungkus : murah dan mudah juga. kalau ada bawa container & garfu yg plastik jangan yg besi tu sbb kena rampas tu! hhahahaha

8.

 - Milo! Beli la sebungkus yg dalamnya ada 20 packet. Hujung minggu ni lah yang akan dicari bersama maggie hahaha

9.

- botol2 kecil begini byk gunanya! hahaha tdk perlu bawa gelas. guna ini ja kalau mau buat milo/nescafe kan? hahahahaha


- sudu dan garfu tak dapat dipisahkan. hahaha bawa la ini, berguna juga ni nanti. hehe untuk makan maggie kan? hahahahah tp rasanya yang naik 'kapal terbang' tu tak perlu bawa kot. yang plastik mungkin boleh kot. sbb klu besi, bila kena scan d airport mcm benda tajam la pula. tp kalau masuk kargo mungkin boleh kot. sorry, tiada pengalaman bawa garpu dan sudu naik flight hahaha saya sarankan bawa yang plastik je. yg bawa seperti dlm gmbr.


- eh tupperware lah, mesti mahal! lahhhh saya taklah suruh kamu beli jenama tupperware. botol air ni sangat berguna! either dalam kelas or aktiviti fizikal. and, masa dalam kem, kita kena minum banyak air tau! k? hehe.

- eh container. mcm budak2 la pula. budak2 ka apa ka, container ni berguna! untuk masak maggie! hahahahaha beli laaa saja yg murah2 je. (y)

10.

- Bawa lah minyak kayu putih atau minyak kapak pun boleh. 'Buat apa nak bawa ni, kan ada medic" Memang ada medic dlm kem, tp dulu saya bawa, sangat berguna ketika saya selesma, pening waktu malam, ataupun sakit perut. hehe. Satu lagi, bawa lah 'panadol' tak kira la active fast ka slow ka, asal panadol. Dulu mumy saya bawa kan saya 4 biji panadol, tapi bukan saya yang makan, tapi saya beri kepada kawan saya yang lebih memerlukan :) tapi bab-bab ubatan ni, tidak wajib juga la. Ohyaaaa, bagi yang alergic tu, kalau kamu ada krim khas alergic, ahh bawa ja. manatau krim d medic tdk sesuai kan? hehe.

11.

- apa bendanya ni? hah ni selimut. ok, sebenarnya selimut disediakan. so tidak perlu bawa. Tapi dulu saya bawa yang ringan ja macam dlm gmbr. hahaha sebab? saya ni tdk tahan sejuk hahaha!!

12.

- baju tradisi. hah ini! bawa lah baju tradisi kamu tu. baru lah nampak meriah. hehe :)

13.

- Bawa pen tak kira lah warna apa. Bawa pencil. Bawalah permanent marker. Berapa banyak? suka hati korang lah ahaha asal korang puas hati. Marker pen memang tidak dibenarkan tapi, kamu sorokkan lah marker pen tu supaya tdk kedapatan. Marker pen ni sgt berguna. Hahahahahahaha


- buku nota wajid bawa! sebab banyak perkara yang kena catat dlm kem tu. and maybe, kamu seorang yang suka menulis diary, hah.. boleh la bawa :) 


14. 

- spek mata! yang rabun tu, hahh jan lah nak berlagak tak rabun. bawa je la spek tu. sbb kabur penglibatan susah mau buat aktiviti oh. masa aktiviti lasak tu, hah pass la kat kawan, minta tlg jaga. kalau x pun bagi dengan jurulatih. lepas abis aktiviti nah boleh la pakai balik :) kan mudah :D


- ehh contact lens la :) okaaay, saya ni memang rabun, tapi saya x berapa suka pakai spek sebab leceh, so saya pakai lens. okay memang bahaya pakai lens masa panas. tapi kekadang ada juga kebaikkan dia ni. okay klu nak pakai lens, pakai lah yang jernih, tdk perlu lah pakai yang warna warni. maka sy pakai yang warna 'brown' hahaha ok lah at least same colour dgn mata kan? tak perlu lah bergaya dalam kem, sbb takde sape yang nak tengok, llki lebih suka ppuan yang natural je :) hehe

15.
- hah camera! sebenarnya ini tak penting sangat. but if u want to capture every moment there. precious moment kan? sbb PLKN ni sekali dalam HIDUP. masa tu la nak ambil gambar sebanyak yang mungkin. memang lah ada handphone tetapi hanya hujung minggu ja ada handphone kan? hujung minggu just aktiviti sendiri kan? tapi saya tak paksa lah bawa camera ni. TERPULANG DENGAN KAMU LAH NAK BAWA KA TAK :) opss sorry TER-capslock hahahaha bukan apa, nanti ada pula yang kata, pemilik blog ni paksa bawa camera..hahahaha

16.

- okay handphone! hah bab ni, lantak korang lah nak bawa yang 'touch screen' ka 'black and white colour' ka 'tutup buka' ka 'slide' ka 'besar macam tv' ka hah terpulang. ikut suka hati korang la nak macam mana pnya jenis. tapi! kalau ada dompet kecil khas utk handphone lebih baik la. bagi yang ada 2/3 handphone tu ahh baik letak dlm dompet senang kerja jurulatih masa nak agihkan handphone hahahaha

17.

- charger!! ini memang sebati dgn hp kan? jangan pula lupa bawa yer!! hahahahahahah


- hah mesti semua dah tau apa benda ni kan? ni lah Power Bank. okayyy musim saya, power bank ni belum lagi terkenal sangat. so belum bawa benda ni masuk kem. okayy, bagi sesiapa yang ada powerbank tu, boleh la try bawa. kan dalam blok ni soket tak lah banyak sangat kan? mungkin 4 soket ja tu. so, blh lah try bawa ni. utk memudahkan kerja charge phone kan? TAPI AMARAN KERAS, hahaha bukan lah amaran keras, just sedikit nasihat benda ni tidak penting sangat dan SAYA TIDAK PAKSA ANDA UNTUK BAWA BENDA NI! opsss ter-capslock lagi. saja amaran hahaha

18. okayy mungkin itu ja benda yang penting. opss lupa. pasal baju? sluar? okaaay baju tak perlu bawa banyak sbb masa dlm blok ja kita pakai baju tu, luar kem tak blh pakai kecuali ada arahan daripada Kem Komandan. so bawa lah dalam 2/3/4 ah terpulang lah. sluar? traksuit tu boleh la bawa dalam 2/3 tak perlu bawa banyak sbb kem ada sediakan 2 traksuit lagi. hahaha best kan?

19. SUNBLOCK?? LOTION?? Rasanya la kan, masa saya d kem hari tu, lotion jarang saya guna sebab baju lengan panjang seluar panjang siap pakai stockin dan kasut lagi. hmm, cuma muka ja yang x tertutup. ha ha ha so saya cuma pakai sunblock kat muka hahahaha


Contoh sunblock. hahahahaha
20. Eeee berbau laaaaaaa. Mesti ada yang tak selesa kan badan berbau ketika berpeluh. hahaha bawa la perfume, TAPI jangan lah yang berjenama sangat. nanti dicuri haha padan muka hahaha tak la, tak kesah la jenama ka apa ka, terpulang. asal korang bahagiaaaa hahaha :D



hah ini ja la yang mampu saya bawa hari tu. hahahahaha

21. Ok pasal kasut. Memang tda masa nak cuci kasut PT tu, sbb hari2 guna. Okay, saya ni pemalas sikit mau cuci kasut, nasib ja la ada bawa spray khas utk kasut supaya tak lah berbau sangat hahahahaha 


hah!! ini dia. actually, ni saya tak tau di mana kena jual. maybe di Scholl kot. sbb ni free gift dpt hari tu masa ada expo entah pa benda tu hahaha

22. Bagi perempuan yg muslim, bawa lah telekung. hari tu kawan saya ada yang tak bawa telekung. nasib ja la kawan saya yang satu ni ada bawa spare :)


23. hahaha okay memang dalam buku peraturan yang korang akan dpt tu nanti akan ckp cuma bawa dua beg kan. ohh saya mmg bawa dua beg tapiiiiii hahhhh saya ada bawa beg extra sepertiii ini hahahah kenapa perlu bawa? okaaaay hari tu masa nak balik dah, banyak sekali 'free gift' dari Kem tu. hahahahaha nanti korang tau la tu hahaha

24. "pukul berapa dah skrg?" hahahaha okaaaay ertinya, bawa lah jam tangan. sebab masa itu emas kalau dalam kem. ee bukan dalam kem ja di luar kem pn masa itu emas. Masa dlm kem, kita kena tepati masa agar tak kena denda klu lewat hahahahahaha bawa lah jam yang biasa2 ja, sbb klu rosak ka jatuh pecah ka tak kesah sangat. maklumlah aktiviti kem tu lasak hahahaha



25. hahaha skrg brp hari bulan ya? okay ni pun menjadi soalan dlm kem. baiklah. bawa lah calender. yg kecil pun blh. yg mcm kad tu hahah klu masa dlu tdk ada bawa calender lgsg terpaksa buat calender dlm buku nota. hhahahahaha

comel kan. hahahaha begini la calender saya masa dalam kem. at least berguna juga :)

--- okaaaay mungkin itu ja la yang mampu saya share. tapii, klu mau tanya just leave ur comment. sure saya akan jawab soalan anda. hehe. okaaaay seeyou! thankyou for spending ur time to read my blog! :3

Goodbye June.
Friday, July 5, 2013 | 6:26 AM | 0 speak(s)


And yes, God has a plan for us. So, we just need to pray, wait & patient. Although its hurt to wait & patient, but God never leave us alone.

Start with, my 'June' was not better than other month. Early June was my birthday, but I can't feel my 'special day'. Its hurt me, and a whole day I'm crying. But, my smile cover it all. My 'birthday' had been replaced by 'Family Day'. Well, at first Im the one who suggest the date for organize the Family Day, I though it will be fun, because its held on my 'birthday'. But, its not. No one realise that the day was my birthday! :( When I got a called, I was so happy, then when I saw my friends from our gate, I was happy, I hugs them with tears in my eyes. Bcos, they make me remind my 'birthday'. Okay, I hope next year will be not like. I wont it repeat again :( its hurt me. Its my bad day ever!!! :'( but, at least, Ive a picture with my family! :) So, now I can accept it.

My June was end with tragedy! :( In the morning, I receive 'whatsapp' from my mom & inbox from Aunty kodeng. The contain was same. OMG! I was shocked that Ray was passed away. First thing that I though was his new born baby. Too early Ray u leave them. Then, his wife, Momong, she's the strongest wife/mother Ive seen in my life. She has to rise up two son. She still young, but I know God never leave her alone. And same goes to Ray, He will always there. God love him more than us. Rest in Peace Ray.. Amen.

Then, in the afternoon, when Koko on the way sent me to ADC, at the round-a-bout Salut near Kelapa Bakar, our had been hit by another car! my God, this is first time in my life! Luckly, the driver of the car that hit us from back admit that was his mistake. And, thanks God everything was fine but Koko's car was broke at the back. When I reached ADC, and waiting for Uncle Roger, guess what, the day was my QTI Test! But, everything was fine, and Im pass my QTI test. So, now Im wait for my JPJ Test.

As a conclusion, june was bad for me. bad luck :'( I hope July will be kind and more better. Im still hoping for IPTA. 

My mom & aunt always said "Kak sabar ja, kau pasti dpt yg terbaik. Tuhan ada jalan yang terbaik untuk kau, cuma kau perlu sabar ja?" Oh thanks mom & aunt!! :) I will do the best in my life. I will make both of u proud of me, not both of u but everyone that I can be best daughter/sister for them! :) 

'Well, ni Athena mah! :)'


PLKN life..
Sunday, May 5, 2013 | 8:31 AM | 0 speak(s)

Around July 2012. In bilik prep in hostel, someone come in and said "PLKN blh check sdh, kalau mau check p atas, kak shima tlg check" After that, I left my things on my table, then, wear my slipper, go upstair and meet Kak Shima at Q-7.


Midai : "kak! aku dpt PLKN'
Me : "yaaaa? punya best! adik dpt?"
Najwa : "kak! aku tdk dpt!"
Adek : "aku pn nda dpt!"
Midai : "c adik pn nda dpt kak! kau dpt ka kak?"
Me : "saya belum check!"
Adek : "baa kak shima tlg kau check"
Kak Shima : "bg IC"
keep waiting...suddenly!

kak shima : "nah ada sms!! eh cg sapitang yg sms"
*sigh*
kak shima : "nahh sepa pnya IC ni 5***?"
Me : "saya kak!!!"
Kak Shima : "TAHNIAH! ANDA TERPILIH MENGIKUT PLKN!"
Me : "nahh dai sama lahh kitaaaaa"

But we still dont know where's our place. but early of December 2012..

Midai : KAK! KAU DAPAT D MANA?
Me : eh keluar sdh penempatan ka?
Midai : iyaaa kak! check la!
Me : Dai, sy d KB!!!
Midai : Nahh aku d selangor joo!! hahaha
Me : untungnya kau daii!!
Midai : iya ni kak..

3 weeks before gone to PLKN..

Goodbye 2012.
Hello 2013 :)

Day by day, Im start worry about PLKN.
4 January 2013, my dad sent me to the Balai Polis Tuaran. Its was raining in the morning.. There's too many people there. and finally, meet Susan! Yes, got friend! And meet Joy! wow we were in same camp! Nice (Y)



She is Susan Raymond. She's my ex classmate(even for a while) & ex schoolmate SM St John, Tuaran. And from there, I know she's my cousin! Luckly, my dad sent me, then I know she's my cousin. Long lost! 

And not more than an hour and a half, we reached the place! Its called Kem Sinar Jaya, Kota Belud, Sabah! Welcome PLKN! 


First day, its was so scary at first because we had been shout by En. Sahadin. Then, he ask us to take our lunch! and the muslim, they had to go to mosque to 'Solat Jumaat'. 

Around 2pm, we started again the registeration. And, I meet Eqbal there, same goes to Ben! Thanks God, at least I had known some people.. And, I shocked because too many from SM Teknik, Likas! hahahahahahahahahaha :D

Okay done register! I was same room with Debbie. My ID is 190 and Blok 4 and Kompeni Charlie :) Thanks God, at least I had new friend from same blok! And, she's next to my bed :) Nice to know her :3


Let me introduce about her. She's Debbie Sibarani. From Tuaran also. I called her 'Deb' hehe she's a nice girl, caring & loving. She's a good friend I ever have :)

Blok 4 was awesome. Because all Sabahan! At first, Mai, Aza & Mira should be the member, but I dont know there's no place already! Huh.. Nevermind. Okay, our Ketua blok should be me at first but I'm also ketua kompeni, so TKP ask me to be Ketua Kompeni! Okay, Im follow what he said. So, ketua blok was Chris, then have some conflict, and our ketua blok changed to Mer! And she be ketua blok until last day :) Thanks mer! Love you xx


Ahhh this is our ketua blok! hahahahahahahahaha wonderful lady with hijab & jubah :3





Warga Blok 4 wati :)




Ramai org ingat 'malang' bg siapa yang dpt PLKN, sebab? 'KAWAD' ohh tidak. Sebenarnya, PLKN bukan lah hanya berkawad sepanjang masa. Malah, terdapat juga aktiviti d dalam kelas. Banyak ilmu yg ada dalam kelas sukar kita dapat di luar. Sangat jauh beza pembelajaran di luar dgn dlm PLKN. Terdapat 5 Modul yang akan diajar oleh para jurulatih multi-skill. Tak perlu dihuraikan apa modul yg diajar. Kesimpulannya, modul yg diajar membantu kita untuk mengenali diri kita yg sebenar, cara menampilkan yg terbaik dlm diri org lain, kerjaya & masyarakat, memupuk semangat patriotisme & cinta akan negara. Sesetengah org mungkin merasa modul dlm kelas membosankan, akan tetapi, sebenarnya modul itu sangat penting untuk membina keyakinan diri & jati diri kita :) Part dalam kelas paling saya suka ialah apabila 'cikgu' minta volunteer utk sharing d depan :D so sy ambil peluang ada. Even kekadang sy x keluar sbb nak bagi peluang kat orang lain la pula :)

Tambahan pula, PLKN ada cuti juga baaa. So, bg yg tggl area sabah tu dapat lah balik. Yg dari semenanjung pun boleh balik. Tapi, ada yg kena stay dalam kem ja. Masa balik bercuti hari tu, berat juga hati mau balik bila nampak kawan2 dari semenanjung terpaksa stay kem. Sampai ada juga yg cakap "akak stay la kem dengan kitaorang k" mau nangis pun ada k. Akan tetapi! Kem komandan telah merancang beberapa aktiviti seperti membuat lawatan khas utk pelatih yg tidak balik bercuti. Memang best bila nampak gambar drg pergi jalan-jalan. At least tidak juga boring duduk dalam kem, dapat peluang lg jalan2 di Sabah :)







Apa aktiviti yg ada dalam kem ni? Mesti kawad ja kan? 

--- Oh, tidak lah. bukan kawad ja baaaaaa. hehe :)

Jam 4:30am - 6:00am : Bangun pagi, Solat Subuh.

Jam 6:00am - 7:00am : Nyanyian 3 Buah lagu "Negaraku, Sabah Tanah Airku & Lagu rasmi PLKN" Lepas tu, ada senamrobik, senam 1Malaysia, yoga, aktiviti dgn kompeni masing2. Kecuali hari jumaat sahaja tiada PT pagi..

Jam 7:00am - 8:00am : Sarapan Pagi.

Jam 8:00am - 10:00am : Ada kelas. 

Jam 10:00am - 10:30am : Minum pagi.

Jam 10:30am - 12:00pm : Ada kelas.

Jam 12:00pm - 2:00pm : Makan tgh hari, Solat Zohor, Persiapan diri. Pada hari Jumaat pula, pelatih wira akan keluar pergi ke masjid berhampiran untuk menunaikan Solat Jumaat.

Jam 2:00pm - 4:00pm : Aktiviti fizikal. Seperti latihan tali rendah, tali tinggi, kawad dan sebagainya.

Jam 4:00pm - 5:00pm : Minum petang, Solat Asar, Persiapan diri untuk aktiviti riadah..

Jam 5:00pm - 6:00pm : Aktiviti riadah.

Jam 6:00pm - 8:00pm  : Penghantaran dan pengambilan dobi, Persiapan diri, Makan malam, Solat Maghrib & Solat Isyak.

Jam 8:00pm - 10:00pm : SMART Solat / Kelas kerohanian.

Jam 10:00pm - 10:30pm : Minum malam dan Baris malam ambil kekuatann.
Jam 10:30pm : Semua mesti ada dalam blok masing2 dan tidur! :)

-- Itulah jadual sepanjang saya berada dalam kem. tapi itu jadual masa setiap hari isnin - jumaat. haha

Jadual untuk hari sabtu & ahad pula :

Sabtu

Jam 4:30am - 6:00am : Bangun pagi, Solat Subuh.

Jam 6:00am - 7:00am : Persiapan diri.

Jam 7:00am - 8:00am : Sarapan pagi.  Pelatih beragama SDA akan pergi ke gereja.

Jam 8:00am - 10:00am : Ceramah.

Jam 10:00am - 10:30am : Minum Pagi.

Jam 10:30am - 12:00pm : Ceramah.

Jam 12:00pm - 2:00pm : Makan tgh hari, Solat Zohor, Rest!! :)

Jam 2:00pm - 4:00pm : Rehat.

Jam 4:00pm - 5:00pm : Minum petang, Solat Asar.

Jam 5:00pm - 6:00pm : Riadah dan penyerahan telefon bimbit kepada pelatih.

Jam 6:00pm - 8:00pm  : Persiapan diri, Makan malam, Solat Maghrib & Solat Isyak.

Jam 8:00pm - 10:00pm : Rehat.

Jam 10:00pm - 10:30pm : Minum malam dan Baris malam ambil kekuatann.
Jam 10:30pm : Semua mesti ada dalam blok masing2 dan tidur! :)

Ahad.

Jam 4:30am - 6:00am : Bangun pagi, Solat Subuh.

Jam 6:00am - 7:00am : Persiapan diri. 

Jam 7:00am - 8:00am : Sarapan pagi. Pelatih beragama Kristian akan pergi ke gereja.

Jam 8:00am - 10:00am : Rehat/Kemas blok.

Jam 10:00am - 10:30am : Minum Pagi.

Jam 10:30am - 12:00pm : Rehat/Kemas blok.

Jam 12:00pm - 2:00pm : Makan tgh hari, Solat Zohor, Rest!! :)

Jam 2:00pm - 4:00pm : Rehat/Kemas blok.

Jam 4:00pm - 5:00pm : Minum petang, Solat Asar.

Jam 5:00pm - 6:00pm : Riadah dan penyerahan telefon bimbit ke urusetia.

Jam 6:00pm - 8:00pm  : Persiapan diri, Makan malam, Solat Maghrib & Solat Isyak.

Jam 8:00pm - 10:00pm : Rehat.

Jam 10:00pm - 10:30pm : Minum malam dan Baris malam ambil kekuatann.
Jam 10:30pm : Semua mesti ada dalam blok masing2 dan tidur! :)

---- Lain kem lain aktiviti yg akan dijalankan. So, jadual pun tidak sama hehe.

Seterusnya, ialah cerita tentang aktiviti fizikal :)

Aktiviti fizikal memang sangat best! Aktiviti air diadakan di Kolam renang kompleks sukan likas! :)















---- Okay, jangan salah faham di sini k. Latihan air ini dilaksanakan secara berasingan. Contoh : Pelatih wira akan buat latihan air hari ini, manakala pelatih wirawati akan stay dalam kem untuk aktiviti TTS (Tempur Tanpa Senjata). Dan keesokan hari pula, pelatih wirawati akan pergi buat latihan air manakala pelatih wira akan stay dalam buat aktiviti yg sama iaitu, TTS :)

- Then, latihan menembak M16 :D wow! Im so loving this one! But I can't the picture when we did the activity. But Its really nice! Even the weather was hot! Oh, we did this activity at Kem Paradise, Kota Belud :)

- Thus, latihan tali rendah! hm, kembara halangan :) And, tali tinggi! Flying Fox & High Rope! Guess what? Luckly, I've did all without shouting especially high rope :)




- Sukan karnival! Like, volley ball, netball, basketball, futsal, takraw, ping pong & tarik tali! For wati only, volleyball, netball & futsal :) the others was wira's game only -.-










- Wirajaya! Sepatutnya buat di hutan! Akan tetapi, disebabkan utamakan keselamatan warga KSJ, KB. So, kena buat dalam kem. Tetapi wirajaya la yang paling best. Malam wirajaya ada pertandingan lagu patriotik, then keesokkan harinya ada pertandingan Sorak Tempur! Its really fun!!













- Lastly, pertandingan kawad. Okay, pertandingan yang terakhir! 4 kompeni bertanding, wira & wirawati berasingan. So, pada hari tu mmg cuaca sangat panas!! sangat panas. Akan tetapi, pertandingan berjalan dengan lancar. Syukur :)






Selain drpd itu, bukan sahaja aktiviti dalam kem, malah PLKN menyediakan aktiviti khidmat komuniti. Then end of month, we got outing! Outing di pekan Kota Belud je! Okay la dapat keluar kan hahahahahaha Gui Brother laaaa lepas tu jumpa datuk dorang lg, siapa lg kalau bukan 'KFC' hahahahaha lol! Enjoy even mcm kelam kabut mau beli barang. Tambah pula, bank full ba -.- Hahaha but most of all, Im enjoyed it :3











See, banyak plastik kuning kaaaaaan? hahahaha! Itu la plastik Gui Brother :)

Di samping itu, ada jugaaaaaa Hari Keluarga Kem Sinar Jaya, Kota Belud, Sabah :)
















"Setiap pertemuan pasti ada perpisahan"
FAKTA:
- Ee, I wanna go back home!
- Sy benci PLKN!
- PLKN tak best!
- Nak balik!
- Saya terpaksa ikut PLKN!

Ayat-ayat di atas sering kali didengari di dalam kem, semua mau balik, semua tak tahan. Taaaaapi, bilaaaa dah nak tamat latihan..
- Boleh lagi stay dalam kem ka?
- Eeee, x mau pulg :'(
- Kenapa la mau tamat latihan ah?

Itu la ayat2 yg keluar.. sampai semua pn menghabiskan masa di kem :) Penutupan merupakan saat2 yang paling menyedihkan. Sayu hati ini ketika waktu pagi semasa penutupan, kurang semangat untuk mengendali Kompeni saya sendiri kerana dalam hati "sy xmau balik! sy mau stay sama kawan2:'(" tahan nangis, even Ida balik2 cakap "kak!kau tu pelatih terbaik!" Tapi masih juga sy sukar terima kenyataan yang latihan sudah sampai penghujungnya :'(

Majlis penutupan bermula dengan 'Perbarisan Masuk Padang" then sing 3 song, Lagu Negaraku, Lagu Sabah Tanah Airku & Lagu Rasmi PLKN :) Bacaan Ikrar dari 3kaum terbesar di Malaysia. Bacaan doa dari ustaz kem sinar jaya. Seterusnya, saat yang dinanti-nantikan, mengumumkan pelatih wira & wirawati terbaik. 

Wira Terbaik : Adriel Wong ( Ketua Keseluruhan )
Wirawati Terbaik : Athena Balina Lawrance ( Ketua Kompeni Charlie) 

I dont know why I can stand for that. By the way, thanks God! I can achieve my goal! :)
Then, persembahan sorak tempur from Kompeni Delta.

After that, berjalan lalu. Then, penurunan & penyerahan bendera PLKN.


Penurunan bendera diturunkan oleh Ketua Keseluruhan & Ketua Kompeni Delta.



Bendera PLKN yang berkibar selama 2 bulan 2 minggu Pelatih Kumpulan 1 Siri 10/2013 berada di dalam Kem Sinar Jaya, Kota Belud, Sabah. Sayu hati ini apabila bendera diturunkan diiringi dengan Lagu Warisan - Allahyarham Sudirman.. Air mata membasahi permukaan muka, kerana terkenang semula kenangan sesama berada di dalam kem. Masa berlalu dengan begitu pantas tanpa disedari kami telah sampai ke penghujungnya.

Setelah tamat sesi penyerahan bendera, acara diteruskan di dalam dewan Kem Sinar Jaya.. Ucapan & Perasmian penutupan daripada Tuan Komandan. Selepas itu, penyerahan Sijil Penghargaan kepada Ketua Kompeni. Selesai sahaja penyerahan sijil, so minum pagi :) Selepas minum pagi, ada tarian bagi Pelatih terbaik! lol!


Addy & Me dance daling-daling/igal igal :)
After that, semua warga KSJ nyanyi lagu 1m4u :) Lepas tu, rehat, sambung lg petang, then pelatih wira muslim menunaikan tanggungjawab mereka untuk pergi Solat Jumaat :)

2:30pm, mula lagi majlis penutupan. Dimulakan dengan ucapan wakil Wira & Wirawati daripada Addy & Me.. Lalu diikuti dengan ucapan drpd Tuan Komandan :)






Selesai memberi ucapan, seterusnya persembahan tarian drpd 4 kompeni :D














Persembahan disertai dengan gelak ketawa gembira. dan tiba saatnya penyerahan bendera kompeni :'( Ketua-ketua kompeni akan menyerahkan bendera kepada wakil Wira & Wirawati. Lalu bendera diserahkan kepada Ketua Jurulatih, En Jaibin, Beliau menyerahkan bendera kepada Tuan Komandan.


Ketua Kompeni Wirawati.



Ketua Kompeni Wira.




Wakil Pelatih wira & wirawati.

Penyerahan bendera disertai dgn tangisan semua pelatih termasuk saya, merasa sangat sedih. Air mata tak henti-hentinya mengalir di permukaan muka saya. Addy x berenti menyuruh sy untuk berenti menangis, namun sukar untuk saya berenti menangis.. Kelihatan wira turut menangis, saya sangat kagum! Sekeras-keras hati lelaki, tp ada masa mereka akan tumpas juga.. Setelah itu, dengan ini rasmilah penutupan Kumpulan1, Siri 10/2013 :'(


Acara bersalaman antara pelatih & jurulatih :'(

Semalaman tak dapat tidur, bukan mengemas barang tapi terkenang semua kenangan semasa saya berada dalam kem. Sampai menangis saya dibuatnya. Saya melihat kawan2 seblok yang tidur dgn nyenyak, tambah membuatkan saya sedih :'(

Kini sudah tiba masanya, perpisahan yang sebenar...








P.S : "Kami pergi PLKN dengan terpaksa, pulang pun dengan terpaksa" ya ini sangat betul.. sudah sebulan lebih meninggalkan kem, akan tetapi rindu belum terubat. Apabila melihat semula semua gambar membuatkan saya menangis kerana rindukan kawan2. Dua bulan Dua minggu, kami berkongsi susah senang bersama. And, I wish one day we will meet again. Amen. By the way, Terima kasih saya ucapkan kepada Tuan Komandan, TKP, TKL, Staff Pengurusan, Jurulatih kerana banyak membantu, memberi tunjuk ajar & ilmu yang sangat berharga kepada saya :) Jasa warga KSJ, KB akan saya kenang sampai bila2. 

Kalau ada sumur di ladang,
         Boleh kita menumpang mandi.
    Kalau ada umur yang panjang,
 Boleh kita berjumpa lagi.

Pisang emas dibawa belayar,
 Masak sebiji di dalam peti,
Hutang emas boleh dibayar,
Hutang budi dibawa mati.


Terima kasih Tuan Komandan, TKP, TKL, Staff Pengurusan & Barisan Jurulatih :)


PELATIH PLKN KUMPULAN 1 SIRI 10/2013.




♥ Older |
Hello

 photo IMG_7243.jpg"

Hello to myself hello to myself
Will you comfort me, saying don’t cry?
Someday Im gonna travel the world
Thankful & Appreciate♥

Say It...

Cbox code here.


Listen...