Superman <body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d3379687685887923656\x26blogName\x3dYou+belong+with+me.\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_BLOGSPOT\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://smileisgreatestgift.blogspot.com/search\x26blogLocale\x3den\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://smileisgreatestgift.blogspot.com/\x26vt\x3d5423898415452707427', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>
Diary

About

Links

Stuffs

Follow
PLKN life..
Sunday, May 5, 2013 | 8:31 AM | 0 speak(s)

Around July 2012. In bilik prep in hostel, someone come in and said "PLKN blh check sdh, kalau mau check p atas, kak shima tlg check" After that, I left my things on my table, then, wear my slipper, go upstair and meet Kak Shima at Q-7.


Midai : "kak! aku dpt PLKN'
Me : "yaaaa? punya best! adik dpt?"
Najwa : "kak! aku tdk dpt!"
Adek : "aku pn nda dpt!"
Midai : "c adik pn nda dpt kak! kau dpt ka kak?"
Me : "saya belum check!"
Adek : "baa kak shima tlg kau check"
Kak Shima : "bg IC"
keep waiting...suddenly!

kak shima : "nah ada sms!! eh cg sapitang yg sms"
*sigh*
kak shima : "nahh sepa pnya IC ni 5***?"
Me : "saya kak!!!"
Kak Shima : "TAHNIAH! ANDA TERPILIH MENGIKUT PLKN!"
Me : "nahh dai sama lahh kitaaaaa"

But we still dont know where's our place. but early of December 2012..

Midai : KAK! KAU DAPAT D MANA?
Me : eh keluar sdh penempatan ka?
Midai : iyaaa kak! check la!
Me : Dai, sy d KB!!!
Midai : Nahh aku d selangor joo!! hahaha
Me : untungnya kau daii!!
Midai : iya ni kak..

3 weeks before gone to PLKN..

Goodbye 2012.
Hello 2013 :)

Day by day, Im start worry about PLKN.
4 January 2013, my dad sent me to the Balai Polis Tuaran. Its was raining in the morning.. There's too many people there. and finally, meet Susan! Yes, got friend! And meet Joy! wow we were in same camp! Nice (Y)



She is Susan Raymond. She's my ex classmate(even for a while) & ex schoolmate SM St John, Tuaran. And from there, I know she's my cousin! Luckly, my dad sent me, then I know she's my cousin. Long lost! 

And not more than an hour and a half, we reached the place! Its called Kem Sinar Jaya, Kota Belud, Sabah! Welcome PLKN! 


First day, its was so scary at first because we had been shout by En. Sahadin. Then, he ask us to take our lunch! and the muslim, they had to go to mosque to 'Solat Jumaat'. 

Around 2pm, we started again the registeration. And, I meet Eqbal there, same goes to Ben! Thanks God, at least I had known some people.. And, I shocked because too many from SM Teknik, Likas! hahahahahahahahahaha :D

Okay done register! I was same room with Debbie. My ID is 190 and Blok 4 and Kompeni Charlie :) Thanks God, at least I had new friend from same blok! And, she's next to my bed :) Nice to know her :3


Let me introduce about her. She's Debbie Sibarani. From Tuaran also. I called her 'Deb' hehe she's a nice girl, caring & loving. She's a good friend I ever have :)

Blok 4 was awesome. Because all Sabahan! At first, Mai, Aza & Mira should be the member, but I dont know there's no place already! Huh.. Nevermind. Okay, our Ketua blok should be me at first but I'm also ketua kompeni, so TKP ask me to be Ketua Kompeni! Okay, Im follow what he said. So, ketua blok was Chris, then have some conflict, and our ketua blok changed to Mer! And she be ketua blok until last day :) Thanks mer! Love you xx


Ahhh this is our ketua blok! hahahahahahahahaha wonderful lady with hijab & jubah :3





Warga Blok 4 wati :)




Ramai org ingat 'malang' bg siapa yang dpt PLKN, sebab? 'KAWAD' ohh tidak. Sebenarnya, PLKN bukan lah hanya berkawad sepanjang masa. Malah, terdapat juga aktiviti d dalam kelas. Banyak ilmu yg ada dalam kelas sukar kita dapat di luar. Sangat jauh beza pembelajaran di luar dgn dlm PLKN. Terdapat 5 Modul yang akan diajar oleh para jurulatih multi-skill. Tak perlu dihuraikan apa modul yg diajar. Kesimpulannya, modul yg diajar membantu kita untuk mengenali diri kita yg sebenar, cara menampilkan yg terbaik dlm diri org lain, kerjaya & masyarakat, memupuk semangat patriotisme & cinta akan negara. Sesetengah org mungkin merasa modul dlm kelas membosankan, akan tetapi, sebenarnya modul itu sangat penting untuk membina keyakinan diri & jati diri kita :) Part dalam kelas paling saya suka ialah apabila 'cikgu' minta volunteer utk sharing d depan :D so sy ambil peluang ada. Even kekadang sy x keluar sbb nak bagi peluang kat orang lain la pula :)

Tambahan pula, PLKN ada cuti juga baaa. So, bg yg tggl area sabah tu dapat lah balik. Yg dari semenanjung pun boleh balik. Tapi, ada yg kena stay dalam kem ja. Masa balik bercuti hari tu, berat juga hati mau balik bila nampak kawan2 dari semenanjung terpaksa stay kem. Sampai ada juga yg cakap "akak stay la kem dengan kitaorang k" mau nangis pun ada k. Akan tetapi! Kem komandan telah merancang beberapa aktiviti seperti membuat lawatan khas utk pelatih yg tidak balik bercuti. Memang best bila nampak gambar drg pergi jalan-jalan. At least tidak juga boring duduk dalam kem, dapat peluang lg jalan2 di Sabah :)







Apa aktiviti yg ada dalam kem ni? Mesti kawad ja kan? 

--- Oh, tidak lah. bukan kawad ja baaaaaa. hehe :)

Jam 4:30am - 6:00am : Bangun pagi, Solat Subuh.

Jam 6:00am - 7:00am : Nyanyian 3 Buah lagu "Negaraku, Sabah Tanah Airku & Lagu rasmi PLKN" Lepas tu, ada senamrobik, senam 1Malaysia, yoga, aktiviti dgn kompeni masing2. Kecuali hari jumaat sahaja tiada PT pagi..

Jam 7:00am - 8:00am : Sarapan Pagi.

Jam 8:00am - 10:00am : Ada kelas. 

Jam 10:00am - 10:30am : Minum pagi.

Jam 10:30am - 12:00pm : Ada kelas.

Jam 12:00pm - 2:00pm : Makan tgh hari, Solat Zohor, Persiapan diri. Pada hari Jumaat pula, pelatih wira akan keluar pergi ke masjid berhampiran untuk menunaikan Solat Jumaat.

Jam 2:00pm - 4:00pm : Aktiviti fizikal. Seperti latihan tali rendah, tali tinggi, kawad dan sebagainya.

Jam 4:00pm - 5:00pm : Minum petang, Solat Asar, Persiapan diri untuk aktiviti riadah..

Jam 5:00pm - 6:00pm : Aktiviti riadah.

Jam 6:00pm - 8:00pm  : Penghantaran dan pengambilan dobi, Persiapan diri, Makan malam, Solat Maghrib & Solat Isyak.

Jam 8:00pm - 10:00pm : SMART Solat / Kelas kerohanian.

Jam 10:00pm - 10:30pm : Minum malam dan Baris malam ambil kekuatann.
Jam 10:30pm : Semua mesti ada dalam blok masing2 dan tidur! :)

-- Itulah jadual sepanjang saya berada dalam kem. tapi itu jadual masa setiap hari isnin - jumaat. haha

Jadual untuk hari sabtu & ahad pula :

Sabtu

Jam 4:30am - 6:00am : Bangun pagi, Solat Subuh.

Jam 6:00am - 7:00am : Persiapan diri.

Jam 7:00am - 8:00am : Sarapan pagi.  Pelatih beragama SDA akan pergi ke gereja.

Jam 8:00am - 10:00am : Ceramah.

Jam 10:00am - 10:30am : Minum Pagi.

Jam 10:30am - 12:00pm : Ceramah.

Jam 12:00pm - 2:00pm : Makan tgh hari, Solat Zohor, Rest!! :)

Jam 2:00pm - 4:00pm : Rehat.

Jam 4:00pm - 5:00pm : Minum petang, Solat Asar.

Jam 5:00pm - 6:00pm : Riadah dan penyerahan telefon bimbit kepada pelatih.

Jam 6:00pm - 8:00pm  : Persiapan diri, Makan malam, Solat Maghrib & Solat Isyak.

Jam 8:00pm - 10:00pm : Rehat.

Jam 10:00pm - 10:30pm : Minum malam dan Baris malam ambil kekuatann.
Jam 10:30pm : Semua mesti ada dalam blok masing2 dan tidur! :)

Ahad.

Jam 4:30am - 6:00am : Bangun pagi, Solat Subuh.

Jam 6:00am - 7:00am : Persiapan diri. 

Jam 7:00am - 8:00am : Sarapan pagi. Pelatih beragama Kristian akan pergi ke gereja.

Jam 8:00am - 10:00am : Rehat/Kemas blok.

Jam 10:00am - 10:30am : Minum Pagi.

Jam 10:30am - 12:00pm : Rehat/Kemas blok.

Jam 12:00pm - 2:00pm : Makan tgh hari, Solat Zohor, Rest!! :)

Jam 2:00pm - 4:00pm : Rehat/Kemas blok.

Jam 4:00pm - 5:00pm : Minum petang, Solat Asar.

Jam 5:00pm - 6:00pm : Riadah dan penyerahan telefon bimbit ke urusetia.

Jam 6:00pm - 8:00pm  : Persiapan diri, Makan malam, Solat Maghrib & Solat Isyak.

Jam 8:00pm - 10:00pm : Rehat.

Jam 10:00pm - 10:30pm : Minum malam dan Baris malam ambil kekuatann.
Jam 10:30pm : Semua mesti ada dalam blok masing2 dan tidur! :)

---- Lain kem lain aktiviti yg akan dijalankan. So, jadual pun tidak sama hehe.

Seterusnya, ialah cerita tentang aktiviti fizikal :)

Aktiviti fizikal memang sangat best! Aktiviti air diadakan di Kolam renang kompleks sukan likas! :)















---- Okay, jangan salah faham di sini k. Latihan air ini dilaksanakan secara berasingan. Contoh : Pelatih wira akan buat latihan air hari ini, manakala pelatih wirawati akan stay dalam kem untuk aktiviti TTS (Tempur Tanpa Senjata). Dan keesokan hari pula, pelatih wirawati akan pergi buat latihan air manakala pelatih wira akan stay dalam buat aktiviti yg sama iaitu, TTS :)

- Then, latihan menembak M16 :D wow! Im so loving this one! But I can't the picture when we did the activity. But Its really nice! Even the weather was hot! Oh, we did this activity at Kem Paradise, Kota Belud :)

- Thus, latihan tali rendah! hm, kembara halangan :) And, tali tinggi! Flying Fox & High Rope! Guess what? Luckly, I've did all without shouting especially high rope :)




- Sukan karnival! Like, volley ball, netball, basketball, futsal, takraw, ping pong & tarik tali! For wati only, volleyball, netball & futsal :) the others was wira's game only -.-










- Wirajaya! Sepatutnya buat di hutan! Akan tetapi, disebabkan utamakan keselamatan warga KSJ, KB. So, kena buat dalam kem. Tetapi wirajaya la yang paling best. Malam wirajaya ada pertandingan lagu patriotik, then keesokkan harinya ada pertandingan Sorak Tempur! Its really fun!!













- Lastly, pertandingan kawad. Okay, pertandingan yang terakhir! 4 kompeni bertanding, wira & wirawati berasingan. So, pada hari tu mmg cuaca sangat panas!! sangat panas. Akan tetapi, pertandingan berjalan dengan lancar. Syukur :)






Selain drpd itu, bukan sahaja aktiviti dalam kem, malah PLKN menyediakan aktiviti khidmat komuniti. Then end of month, we got outing! Outing di pekan Kota Belud je! Okay la dapat keluar kan hahahahahaha Gui Brother laaaa lepas tu jumpa datuk dorang lg, siapa lg kalau bukan 'KFC' hahahahaha lol! Enjoy even mcm kelam kabut mau beli barang. Tambah pula, bank full ba -.- Hahaha but most of all, Im enjoyed it :3











See, banyak plastik kuning kaaaaaan? hahahaha! Itu la plastik Gui Brother :)

Di samping itu, ada jugaaaaaa Hari Keluarga Kem Sinar Jaya, Kota Belud, Sabah :)
















"Setiap pertemuan pasti ada perpisahan"
FAKTA:
- Ee, I wanna go back home!
- Sy benci PLKN!
- PLKN tak best!
- Nak balik!
- Saya terpaksa ikut PLKN!

Ayat-ayat di atas sering kali didengari di dalam kem, semua mau balik, semua tak tahan. Taaaaapi, bilaaaa dah nak tamat latihan..
- Boleh lagi stay dalam kem ka?
- Eeee, x mau pulg :'(
- Kenapa la mau tamat latihan ah?

Itu la ayat2 yg keluar.. sampai semua pn menghabiskan masa di kem :) Penutupan merupakan saat2 yang paling menyedihkan. Sayu hati ini ketika waktu pagi semasa penutupan, kurang semangat untuk mengendali Kompeni saya sendiri kerana dalam hati "sy xmau balik! sy mau stay sama kawan2:'(" tahan nangis, even Ida balik2 cakap "kak!kau tu pelatih terbaik!" Tapi masih juga sy sukar terima kenyataan yang latihan sudah sampai penghujungnya :'(

Majlis penutupan bermula dengan 'Perbarisan Masuk Padang" then sing 3 song, Lagu Negaraku, Lagu Sabah Tanah Airku & Lagu Rasmi PLKN :) Bacaan Ikrar dari 3kaum terbesar di Malaysia. Bacaan doa dari ustaz kem sinar jaya. Seterusnya, saat yang dinanti-nantikan, mengumumkan pelatih wira & wirawati terbaik. 

Wira Terbaik : Adriel Wong ( Ketua Keseluruhan )
Wirawati Terbaik : Athena Balina Lawrance ( Ketua Kompeni Charlie) 

I dont know why I can stand for that. By the way, thanks God! I can achieve my goal! :)
Then, persembahan sorak tempur from Kompeni Delta.

After that, berjalan lalu. Then, penurunan & penyerahan bendera PLKN.


Penurunan bendera diturunkan oleh Ketua Keseluruhan & Ketua Kompeni Delta.



Bendera PLKN yang berkibar selama 2 bulan 2 minggu Pelatih Kumpulan 1 Siri 10/2013 berada di dalam Kem Sinar Jaya, Kota Belud, Sabah. Sayu hati ini apabila bendera diturunkan diiringi dengan Lagu Warisan - Allahyarham Sudirman.. Air mata membasahi permukaan muka, kerana terkenang semula kenangan sesama berada di dalam kem. Masa berlalu dengan begitu pantas tanpa disedari kami telah sampai ke penghujungnya.

Setelah tamat sesi penyerahan bendera, acara diteruskan di dalam dewan Kem Sinar Jaya.. Ucapan & Perasmian penutupan daripada Tuan Komandan. Selepas itu, penyerahan Sijil Penghargaan kepada Ketua Kompeni. Selesai sahaja penyerahan sijil, so minum pagi :) Selepas minum pagi, ada tarian bagi Pelatih terbaik! lol!


Addy & Me dance daling-daling/igal igal :)
After that, semua warga KSJ nyanyi lagu 1m4u :) Lepas tu, rehat, sambung lg petang, then pelatih wira muslim menunaikan tanggungjawab mereka untuk pergi Solat Jumaat :)

2:30pm, mula lagi majlis penutupan. Dimulakan dengan ucapan wakil Wira & Wirawati daripada Addy & Me.. Lalu diikuti dengan ucapan drpd Tuan Komandan :)






Selesai memberi ucapan, seterusnya persembahan tarian drpd 4 kompeni :D














Persembahan disertai dengan gelak ketawa gembira. dan tiba saatnya penyerahan bendera kompeni :'( Ketua-ketua kompeni akan menyerahkan bendera kepada wakil Wira & Wirawati. Lalu bendera diserahkan kepada Ketua Jurulatih, En Jaibin, Beliau menyerahkan bendera kepada Tuan Komandan.


Ketua Kompeni Wirawati.



Ketua Kompeni Wira.




Wakil Pelatih wira & wirawati.

Penyerahan bendera disertai dgn tangisan semua pelatih termasuk saya, merasa sangat sedih. Air mata tak henti-hentinya mengalir di permukaan muka saya. Addy x berenti menyuruh sy untuk berenti menangis, namun sukar untuk saya berenti menangis.. Kelihatan wira turut menangis, saya sangat kagum! Sekeras-keras hati lelaki, tp ada masa mereka akan tumpas juga.. Setelah itu, dengan ini rasmilah penutupan Kumpulan1, Siri 10/2013 :'(


Acara bersalaman antara pelatih & jurulatih :'(

Semalaman tak dapat tidur, bukan mengemas barang tapi terkenang semua kenangan semasa saya berada dalam kem. Sampai menangis saya dibuatnya. Saya melihat kawan2 seblok yang tidur dgn nyenyak, tambah membuatkan saya sedih :'(

Kini sudah tiba masanya, perpisahan yang sebenar...








P.S : "Kami pergi PLKN dengan terpaksa, pulang pun dengan terpaksa" ya ini sangat betul.. sudah sebulan lebih meninggalkan kem, akan tetapi rindu belum terubat. Apabila melihat semula semua gambar membuatkan saya menangis kerana rindukan kawan2. Dua bulan Dua minggu, kami berkongsi susah senang bersama. And, I wish one day we will meet again. Amen. By the way, Terima kasih saya ucapkan kepada Tuan Komandan, TKP, TKL, Staff Pengurusan, Jurulatih kerana banyak membantu, memberi tunjuk ajar & ilmu yang sangat berharga kepada saya :) Jasa warga KSJ, KB akan saya kenang sampai bila2. 

Kalau ada sumur di ladang,
         Boleh kita menumpang mandi.
    Kalau ada umur yang panjang,
 Boleh kita berjumpa lagi.

Pisang emas dibawa belayar,
 Masak sebiji di dalam peti,
Hutang emas boleh dibayar,
Hutang budi dibawa mati.


Terima kasih Tuan Komandan, TKP, TKL, Staff Pengurusan & Barisan Jurulatih :)


PELATIH PLKN KUMPULAN 1 SIRI 10/2013.




♥ Older | Newer ❥
Hello

 photo IMG_7243.jpg"

Hello to myself hello to myself
Will you comfort me, saying don’t cry?
Someday Im gonna travel the world
Thankful & Appreciate♥

Say It...

Cbox code here.


Listen...