Superman <body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d3379687685887923656\x26blogName\x3dYou+belong+with+me.\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_BLOGSPOT\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://smileisgreatestgift.blogspot.com/search\x26blogLocale\x3den\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://smileisgreatestgift.blogspot.com/\x26vt\x3d5423898415452707427', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>
Diary

About

Links

Stuffs

Follow
PLKN ♥
Friday, October 11, 2013 | 7:16 PM | 0 speak(s)

PLKN.

Selamat Pagi Tuan! Saya Athena Balina Lawrance bernombor ID 190 dari Kompeni Charlie ingin meminta kebenaran untuk melakukan tugas yang lain Tuan! Terima Kasih Tuan!

Saya pelatih Kumpulan 1 siri 10/2013 Kem Sinar Jaya, Kota Belud, Sabah. Tamat latihan pada 16 March 2013. 

Kepada kawan-kawan/adik-adik yang terpilih sebagai Pelatih PLKN, saya nak ucapkan 'Tahniah!!" Sebab? anda bertuah kerana terpilih menjadi Pelatih PLKN. Alaaaaa, tidak lama pun. Sekejap ja tu. Sebab nanti dalam kem, kita tidak sedar tu masa berlalu dengan cepat. Ya betul ni.

So, bagi yang akan berangkat untuk lapor diri untuk PLKN tu, saya nak bagi sedikit tips & list barang2 yg penting & x penting la. hope boleh membantu anda semua :)

List-to-do :

1. Towel
- Tidak perlu bawa. Sebab kem akan sediakan dua pasang towel lagi. Boleh bawa yg kecil, mana tahu ada yang lepas mandi suka "balut" rambut, ya maklumlah basah kan? Bawa lah sapu tangan. Berapa banyak? Suka hati kamu la nak bawa berapa. haha. 

2. 


- Tidak bawa takpa. Tapi kalau bawa lagi boleh! Kem memang sediakan baldi & gayung. Tapi bukan utk sorang satu, takkan dalam blok tu ada 30org then baldi & gayung pun 30 kan? Kalau saya? Saya bawa. Best ada baldi dan gayung sendiri, tidak perlu tunggu kawan habis guna. Lepas tu, barang keperluan mandi kita pun boleh letak kat dalam. And pastikan baldi tu ada nama anda! Kalau tiada, huh confirm diambil orang hahaha. Serious ni! (y). Tapi bagi pelatih yang naik 'kapal terbang' jangan lah bawa baldi dan gayung.

- Hah berus!!! Eh mesti tertanya-tanya kenapa perlu bawa berus kan? Berus ni penting, penting untuk berus kaki! Sebab 1 hari kita pakai kasut. Jadi masa mandi beruslah kaki, supaya tidak berbau. Ah berus ni boleh letak dalam baldi. Dan! Jangan lupa nak tulis nama yerr!! :)


- Hah! Ni apa benda lagi ni. Ni cuma gambar. Biar saya terangkan, ni nama dia 'basket kecil' khas untuk peralatan mandi seperti 'sabun mandi, shampoo, pencuci muka, berus gigi & colgate' just letak sekali dlm basket ni. kan senang? then basket kecil ni letak la dalam baldi tu. ahhh selamat la barang mandi anda hahaha dan satu lagi! Tulis nama guna permenant marker pada shampoo, sabun mandi, colgate & basket kecil tu. 

3.

- eh eh Fipper la! Ahhhhh tak perlu bawa selipar roxy ka nike ka adidas ka diadora ka and etc. bawa ja fipper ka jenama 'facebook', 'twitter', 'google'. yang murah2 ja. Sebab selipar dilarang untuk pakai di kawasan Kem kecuali di dalam blok sahaja. hahahahahahahah


- eh stokin? yaaa! memang lah kem akan sediakan 2 pasang stokin putih, 2 pasang stokin hitam & 2 pasang stokin kelabu. Tapi bawa la extra TAPI warna putih & hitam ja! Mau tau kenapa? Ahhhh nanti kamu tau la tu. 'SURPRISE' hahahaha


4. 

- ahh yang ini! bawa la sabun cuci kain! hahaha bawa la pelembut kain spya kain pun wangi! :) hahahahahah clorox? hm, boleh bawa. tp saya tak bawa pun hari tu. tdk digunakan juga. hahahahahah!

5.
- Hanger baju! Okay, part yg ini. Saya syorkan kamu beli yang keras. Baju & seluar celoreng tu bukan lah ringan macam t-shirt, TAPI BERAT! So, beli lah yang keras & lebih tahan hahaha. Bawa berapa banyak? 15-20 begitu lah. Dulu saya, guna 1 hanger untuk 1 set baju. Maksud : seluar & baju digantung sekali pada 1 hanger. hahahaha sebab saya kekurangan hanger! hahahahahahaha


- ahhhhh ini pun penting! bawa laaaaaaaa yang jenis plastik macam dalam gambar. bukan yg kayu tu tidak bagus tapi tidak tahan lama -.- hahahaha

6.


- 'Jaring Rambut' khas untuk pelatih wirawati yg non-muslim. Saya syorkan beli dua jenis ni ja! hahahahaha

7.



- Maggie cup : mudah dan senang! eh samalah maksud tu. ya, lebih mudah tapi agak mahal laaaaa.
- Maggie dalam bungkus : murah dan mudah juga. kalau ada bawa container & garfu yg plastik jangan yg besi tu sbb kena rampas tu! hhahahaha

8.

 - Milo! Beli la sebungkus yg dalamnya ada 20 packet. Hujung minggu ni lah yang akan dicari bersama maggie hahaha

9.

- botol2 kecil begini byk gunanya! hahaha tdk perlu bawa gelas. guna ini ja kalau mau buat milo/nescafe kan? hahahahaha


- sudu dan garfu tak dapat dipisahkan. hahaha bawa la ini, berguna juga ni nanti. hehe untuk makan maggie kan? hahahahah tp rasanya yang naik 'kapal terbang' tu tak perlu bawa kot. yang plastik mungkin boleh kot. sbb klu besi, bila kena scan d airport mcm benda tajam la pula. tp kalau masuk kargo mungkin boleh kot. sorry, tiada pengalaman bawa garpu dan sudu naik flight hahaha saya sarankan bawa yang plastik je. yg bawa seperti dlm gmbr.


- eh tupperware lah, mesti mahal! lahhhh saya taklah suruh kamu beli jenama tupperware. botol air ni sangat berguna! either dalam kelas or aktiviti fizikal. and, masa dalam kem, kita kena minum banyak air tau! k? hehe.

- eh container. mcm budak2 la pula. budak2 ka apa ka, container ni berguna! untuk masak maggie! hahahahaha beli laaa saja yg murah2 je. (y)

10.

- Bawa lah minyak kayu putih atau minyak kapak pun boleh. 'Buat apa nak bawa ni, kan ada medic" Memang ada medic dlm kem, tp dulu saya bawa, sangat berguna ketika saya selesma, pening waktu malam, ataupun sakit perut. hehe. Satu lagi, bawa lah 'panadol' tak kira la active fast ka slow ka, asal panadol. Dulu mumy saya bawa kan saya 4 biji panadol, tapi bukan saya yang makan, tapi saya beri kepada kawan saya yang lebih memerlukan :) tapi bab-bab ubatan ni, tidak wajib juga la. Ohyaaaa, bagi yang alergic tu, kalau kamu ada krim khas alergic, ahh bawa ja. manatau krim d medic tdk sesuai kan? hehe.

11.

- apa bendanya ni? hah ni selimut. ok, sebenarnya selimut disediakan. so tidak perlu bawa. Tapi dulu saya bawa yang ringan ja macam dlm gmbr. hahaha sebab? saya ni tdk tahan sejuk hahaha!!

12.

- baju tradisi. hah ini! bawa lah baju tradisi kamu tu. baru lah nampak meriah. hehe :)

13.

- Bawa pen tak kira lah warna apa. Bawa pencil. Bawalah permanent marker. Berapa banyak? suka hati korang lah ahaha asal korang puas hati. Marker pen memang tidak dibenarkan tapi, kamu sorokkan lah marker pen tu supaya tdk kedapatan. Marker pen ni sgt berguna. Hahahahahahaha


- buku nota wajid bawa! sebab banyak perkara yang kena catat dlm kem tu. and maybe, kamu seorang yang suka menulis diary, hah.. boleh la bawa :) 


14. 

- spek mata! yang rabun tu, hahh jan lah nak berlagak tak rabun. bawa je la spek tu. sbb kabur penglibatan susah mau buat aktiviti oh. masa aktiviti lasak tu, hah pass la kat kawan, minta tlg jaga. kalau x pun bagi dengan jurulatih. lepas abis aktiviti nah boleh la pakai balik :) kan mudah :D


- ehh contact lens la :) okaaay, saya ni memang rabun, tapi saya x berapa suka pakai spek sebab leceh, so saya pakai lens. okay memang bahaya pakai lens masa panas. tapi kekadang ada juga kebaikkan dia ni. okay klu nak pakai lens, pakai lah yang jernih, tdk perlu lah pakai yang warna warni. maka sy pakai yang warna 'brown' hahaha ok lah at least same colour dgn mata kan? tak perlu lah bergaya dalam kem, sbb takde sape yang nak tengok, llki lebih suka ppuan yang natural je :) hehe

15.
- hah camera! sebenarnya ini tak penting sangat. but if u want to capture every moment there. precious moment kan? sbb PLKN ni sekali dalam HIDUP. masa tu la nak ambil gambar sebanyak yang mungkin. memang lah ada handphone tetapi hanya hujung minggu ja ada handphone kan? hujung minggu just aktiviti sendiri kan? tapi saya tak paksa lah bawa camera ni. TERPULANG DENGAN KAMU LAH NAK BAWA KA TAK :) opss sorry TER-capslock hahahaha bukan apa, nanti ada pula yang kata, pemilik blog ni paksa bawa camera..hahahaha

16.

- okay handphone! hah bab ni, lantak korang lah nak bawa yang 'touch screen' ka 'black and white colour' ka 'tutup buka' ka 'slide' ka 'besar macam tv' ka hah terpulang. ikut suka hati korang la nak macam mana pnya jenis. tapi! kalau ada dompet kecil khas utk handphone lebih baik la. bagi yang ada 2/3 handphone tu ahh baik letak dlm dompet senang kerja jurulatih masa nak agihkan handphone hahahaha

17.

- charger!! ini memang sebati dgn hp kan? jangan pula lupa bawa yer!! hahahahahahah


- hah mesti semua dah tau apa benda ni kan? ni lah Power Bank. okayyy musim saya, power bank ni belum lagi terkenal sangat. so belum bawa benda ni masuk kem. okayy, bagi sesiapa yang ada powerbank tu, boleh la try bawa. kan dalam blok ni soket tak lah banyak sangat kan? mungkin 4 soket ja tu. so, blh lah try bawa ni. utk memudahkan kerja charge phone kan? TAPI AMARAN KERAS, hahaha bukan lah amaran keras, just sedikit nasihat benda ni tidak penting sangat dan SAYA TIDAK PAKSA ANDA UNTUK BAWA BENDA NI! opsss ter-capslock lagi. saja amaran hahaha

18. okayy mungkin itu ja benda yang penting. opss lupa. pasal baju? sluar? okaaay baju tak perlu bawa banyak sbb masa dlm blok ja kita pakai baju tu, luar kem tak blh pakai kecuali ada arahan daripada Kem Komandan. so bawa lah dalam 2/3/4 ah terpulang lah. sluar? traksuit tu boleh la bawa dalam 2/3 tak perlu bawa banyak sbb kem ada sediakan 2 traksuit lagi. hahaha best kan?

19. SUNBLOCK?? LOTION?? Rasanya la kan, masa saya d kem hari tu, lotion jarang saya guna sebab baju lengan panjang seluar panjang siap pakai stockin dan kasut lagi. hmm, cuma muka ja yang x tertutup. ha ha ha so saya cuma pakai sunblock kat muka hahahaha


Contoh sunblock. hahahahaha
20. Eeee berbau laaaaaaa. Mesti ada yang tak selesa kan badan berbau ketika berpeluh. hahaha bawa la perfume, TAPI jangan lah yang berjenama sangat. nanti dicuri haha padan muka hahaha tak la, tak kesah la jenama ka apa ka, terpulang. asal korang bahagiaaaa hahaha :D



hah ini ja la yang mampu saya bawa hari tu. hahahahaha

21. Ok pasal kasut. Memang tda masa nak cuci kasut PT tu, sbb hari2 guna. Okay, saya ni pemalas sikit mau cuci kasut, nasib ja la ada bawa spray khas utk kasut supaya tak lah berbau sangat hahahahaha 


hah!! ini dia. actually, ni saya tak tau di mana kena jual. maybe di Scholl kot. sbb ni free gift dpt hari tu masa ada expo entah pa benda tu hahaha

22. Bagi perempuan yg muslim, bawa lah telekung. hari tu kawan saya ada yang tak bawa telekung. nasib ja la kawan saya yang satu ni ada bawa spare :)


23. hahaha okay memang dalam buku peraturan yang korang akan dpt tu nanti akan ckp cuma bawa dua beg kan. ohh saya mmg bawa dua beg tapiiiiii hahhhh saya ada bawa beg extra sepertiii ini hahahah kenapa perlu bawa? okaaaay hari tu masa nak balik dah, banyak sekali 'free gift' dari Kem tu. hahahahaha nanti korang tau la tu hahaha

24. "pukul berapa dah skrg?" hahahaha okaaaay ertinya, bawa lah jam tangan. sebab masa itu emas kalau dalam kem. ee bukan dalam kem ja di luar kem pn masa itu emas. Masa dlm kem, kita kena tepati masa agar tak kena denda klu lewat hahahahahaha bawa lah jam yang biasa2 ja, sbb klu rosak ka jatuh pecah ka tak kesah sangat. maklumlah aktiviti kem tu lasak hahahaha



25. hahaha skrg brp hari bulan ya? okay ni pun menjadi soalan dlm kem. baiklah. bawa lah calender. yg kecil pun blh. yg mcm kad tu hahah klu masa dlu tdk ada bawa calender lgsg terpaksa buat calender dlm buku nota. hhahahahaha

comel kan. hahahaha begini la calender saya masa dalam kem. at least berguna juga :)

--- okaaaay mungkin itu ja la yang mampu saya share. tapii, klu mau tanya just leave ur comment. sure saya akan jawab soalan anda. hehe. okaaaay seeyou! thankyou for spending ur time to read my blog! :3


♥ Older |
Hello

 photo IMG_7243.jpg"

Hello to myself hello to myself
Will you comfort me, saying don’t cry?
Someday Im gonna travel the world
Thankful & Appreciate♥

Say It...

Cbox code here.


Listen...